1. Kleine uitstapjes
  • Rugzak
 2. Alleen reizen
  • Tanktas
  • Zadeltas
 3. Reizen met twee
  • Top case
 4. Zelfgeplande reis
  • Stijve of soepele koffers en zijbagage

Kleine uitstapjes

Rugzak


Voor kleine dagelijkse uitstapjes is het handig om een rugzak bij te hebben. Hij heeft een grote opslagcapaciteit, zodat je essentiële zaken zoals de papieren van je motor en je eigen spullen kunt meenemen. Met de rugzak kan je het hoognodige bij je hebben, maar ook een paar extra’s zoals een vest of schoenen. Afhankelijk van wat je wilt meenemen, moet je nadenken over hoeveel je wilt meenemen. De rugzakken hebben een opslagcapaciteit van 15 l tot 55 l. Ze zijn echter niet aan te bevelen om lange afstanden te rijden, maar eerder om korte afstanden te rijden. Het is gewoon aan te raden breekbare voorwerpen of zelfs onbuigzame voorwerpen te vermijden, anders moet je oppassen voor breuk. Hoe kies je een motorrugzak? Voordat je een rugzak koopt, moet je weten dat er verschillende soorten rugzakken zijn. Het materiaal is niet voor alle motorrugzakken hetzelfde. Stof, plastic, polyester, PVC of leer, maak je keuze.

Denk je dat je in alle seizoenen en in alle weersomstandigheden met je motor op stap kunt? Afhankelijk van het materiaal is een tas niet altijd bestand tegen regen. Vraag je af waarvoor je je rugzak gaat gebruiken voordat je hem koopt en begin met het vaststellen van je behoeften. Sommige rugzakken zijn waterdicht, andere kunnen worden uitgerust met een regenhoes of een waterdicht en uitneembaar vak. Je behoefte aan hydratatie is belangrijk onderweg. Het kost veel moeite om met alle elementen om te gaan, vooral op lange reizen. Daarom zijn sommige hydratatietassen uitsluitend voor deze functie bestemd en zijn andere compatibel met een waterzak met een inhoud van 1,5 tot 3 liter. Je kan tijdens het rijden bijtanken, en zelfs als een pauze op je lange tochten noodzakelijk is, is het gemakkelijker om jezelf te hydrateren met dit type compatibele rugzak.

rugzak

Vaak kan een rugzak voor op de weg worden gebruikt, maar sommige zijn ook bedoeld voor off-road gebruik. En als je onderweg bent, heb je comfort en bewegingsvrijheid nodig. Daarom is onderhoud zo belangrijk. Sommige rugzakken hebben riemen rond het middel en/of de borst. Je comfort hangt ook samen met de opbergcapaciteit, met binnen- en/of buitenvakken naast een groot compartiment. Voor nog meer opbergruimte vind je bij de verschillende rugzakken externe hoezen of vakken voor een computer (13 inch). Je vervoermiddel moet praktisch zijn en in overeenstemming met je gebruik.

Het belangrijkste om te onthouden is dat de grootste troeven van een rugzak de volgende zijn:
- zijn grote opslagcapaciteit. Bereken je routes en je behoeften. Goed om weten: met een rugzak van 25 liter kan je zware lasten dragen met goede aerodynamische prestaties. Zoals deze rugzak van Alpinestars, de City Hunter rugzak of de Cockpit van DMP. Dit is een goed compromis tussen bergruimte, comfort en praktische bruikbaarheid.
- zijn rijcomfort. Probeer hem in de winkel, je zou hem nauwelijks moeten voelen.
- zijn prijs. Er zijn rugzakken voor alle budgetten, het zal gemakkelijk zijn om de jouwe te vinden.

Een ding om in gedachten te houden is dat ze niet altijd zijn uitgerust met een slot, dus laat het niet onbeheerd achter!

Alleen reizen

Tanktas


Voor langere tochten is een rugzak handig, maar het gewicht van de rugzak kan merkbaar zijn over de kilometers. Kies in plaats daarvan een tanktas. De tanktas heeft een aantal vrij interessante en exclusieve kenmerken, zoals een zeer praktische doorzichtige zak aan de bovenkant. Dit type zak is gemakkelijk en eenvoudig te installeren en wordt op je tank geplaatst, recht voor u. In deze ruimte kan je je telefoon of je kredietkaart opbergen, net als in de rugzak. Het verschil is dat alle elementen ervan binnen bereik en binnen zicht zijn. Vergeet niet te controleren of de tas goed vastzit. Wij weten dat bagage een kostprijs heeft, maar de prijs ervan blijft toegankelijk.

Bovendien kunnen sommige tassen worden omgebouwd tot een rugzak! Een bijzonder praktische 2-in-1, zodat je je zadeltas en de inhoud ervan niet op je motor hoeft achter te laten. Zij zijn perfect aangepast aan trail, door hun toegankelijkheid en hun praktische bruikbaarheid. Ook een zeer geschikt motoraccessoire voor op reis. Als je eerder sportief bent, zal een klein model veel meer aangepast zijn aan je praktijk. Perfect voor lange ritten, maar overdrijf niet op bochtige wegen; je bagage houdt er niet van om van rechts naar links te walsen... of beter gezegd, zijn inhoud. Gemaakt voor op de weg, maar ook nuttig in het dagelijks leven. Je kan kiezen uit verschillende materialen: leder, polyester, PVC en stof.

Net als bij de rugzakken kan je kiezen voor een ingebouwd hydratatiesysteem. Voor de zware rijders, en degenen die het weer niet kan stoppen, zijn er waterdichte hoezen om je zadeltas tegen de regen te beschermen. Voor diverse tassen zijn waterdichte sluitingen ontwikkeld.

Wat de opslagruimte betreft, heeft een tanktas een capaciteit die varieert van 2 l tot 40 l, wat je een grote vrijheid geeft in termen van draagvermogen en aanpassing van de installatie. Wat de ergonomie betreft, bestaat een tas uit een hoofdcompartiment met een sluiting voor extra opbergruimte. Sommige zijn uitgerust met verstelbare bandjes en binnenzakken met compressiebandjes. Voor het praktische nut heeft de zadeltas een kabeluitgang en soms een binnenzak om een apparaat in op te bergen, zoals de tanktas van GIVI.

tanktas

Om je tanktas vast te hangen, heb je verschillende mogelijkheden:
- of een magnetische bevestiging voor stalen tanks. Pas op dat je geen krassen maakt op de tank. Vergeet je tas niet te verwijderen als je gaat tanken.
- of bandjes die aan de riem of riemlussen moeten worden bevestigd. Net als bij de magnetische bevestigingen moet je ze voor elke tankbeurt verwijderen, maar er komen geen krassen op je tank.

Je hebt nog meer mogelijkheden met tanktassen met transparante zakken voor GPS en smartphone. Als je een tablet hebt, kies dan voor een hoes met een speciaal opbergvak. En om er zeker van te zijn dat je prachtige foto's van je reis maakt, kies je voor een tanktas met een optionele binnentas voor camera en USB-oplader. Je kan hem met je meenemen dankzij de geïntegreerde handgrepen.

Zadeltas


Maar er zijn andere opties voor je beschikbaar! Alhoewel de lichtheid van een zadeltas een goed argument is, blijft het opslagvolume beperkt. Afhankelijk van het model van je motor, kan je ook kiezen voor een zadeltas. Met hun grote inhoud zijn ze bedoeld voor touringmotoren. Praktisch gezien gaan ze wijd open aan de bovenkant in tegenstelling tot de rugzak. Aangezien ze niet voorzien zijn van een slot, mag je ze niet alleen laten. Je kan echter een klein hangslot gebruiken om de inhoud te beveiligen. Deze tassen, die meer bestemd zijn voor lange reizen dan voor dagelijks gebruik, zijn verkrijgbaar in verschillende materialen: leder, polyester, PVC en stof. Afhankelijk van je behoeften, kan je ervoor kiezen om het met een hydratatiepak te nemen of niet. Er zij op gewezen dat zij hoofdzakelijk worden gebruikt voor gebruik op de weg.

Qua volume kan een zadeltas van 4l tot 80l zijn. Wat de ergonomie betreft, kan de tas worden uitgerust met externe zakken, interne elastische bandjes om de inhoud vast te houden en bandjes om op de schouders te dragen. Bovendien kan je een rugzak en een waterzak combineren met de motortas. Zodat je met een gerust hart op je motor kunt reizen. In geval van regen zijn sommige zadeltassen uitgerust met een afneembare waterdichte hoes. Voor anderen is dat niet nodig, want ze zijn volledig waterdicht. Je veiligheid wordt niet vergeten. Je vindt reflecterende elementen op dit motoraccessoire om de zichtbaarheid van je aanwezigheid op de weg te verbeteren, zoals bij de zadeltas van DMP .

Zorg ervoor dat je je zadeltas correct laadt. Hiervoor is het noodzakelijk om de massa's te centreren, het overhangen te beperken en de spanbanden vast te zetten. Voor zware voorwerpen moeten ze dicht bij het zwaartepunt liggen: de tanktas is ideaal! Deze tas combineert verschillende zeer merkbare voordelen: praktisch, licht. Het is een opslagruimte binnen handbereik.

Reizen met twee

Top case


Samen reizen, wat kan er mooier zijn! Het is echter noodzakelijk de bagage te plannen die je tevreden zal stellen. Ideaal en praktisch, de top case is de bagage die je nodig hebt als je samen op pad gaat. Je hoeft je geen zorgen te maken over waterdichtheid. Alle top cases zijn waterdicht. Er is dus geen behoefte aan een beschermende hoes. Wat de veiligheid betreft, de tas wordt aan de motor bevestigd en vergrendeld. Dus je kunt de tas gerust op de motor laten tijdens je pauzes. De top case is perfect voor het dragen van lichte voorwerpen zoals kleding. Plus, deze tas is gemakkelijk te transporteren naar je verblijfplaats. Sommige zijn voorzien van draaggrepen. Als je geen hoes nodig hebt, zal het nodig zijn een frame en specifieke bevestigingsplaten te installeren. Niet alle platen zijn universeel en worden niet altijd met de top case geleverd. Kies de juiste top case voor je motor! Aarzel niet om naar de winkel te komen om de beschikbaarheid en de montagemogelijkheden te controleren. De top case is er alleen in plastic, maar al je spullen blijven desalniettemin droog. De tas bestaat in drie volumes: 28L, 42L en 52L. Naast de top case kan je een hydratatietas hebben. Praktisch voor je lange reizen! Je bent bijna volledig uitgerust om de weg op te gaan!

top case

Zelfgeplande reis

Stijve of soepele koffers en zijbagage


Als je zelf een road trip van A tot Z wilt organiseren, denk er dan aan om jezelf uit te rusten! Als je met je huis op je rug reist, vraagt dat om organisatie! Als we je een beetje advies mogen geven, go back to basics. Maak een checklist en combineer zachte en harde bagage. De zachte bagage is voorzien van een waterdichte coating, maar je kunt een hoes toevoegen in geval van hevige regen. Je moet je bagage vastzetten met netten, zoals spinnennetten, cargonetten. Je kunt allerlei soorten netten vinden zoals dit net van Dafy Moto. Het spinnennet is gemakkelijk te vervoeren en heeft een grote opslagcapaciteit.

Denk aan de regels voor het dragen van bagage, zoals dingen niet te hoog opstapelen en een bepaald gewicht niet overschrijden. Let er dus op niet te veel spullen op te bergen en ze goed vast te zetten. Denk er ook aan je bagage mee te nemen als je tijdens een pauze van je motor weggaat om de benen te strekken, vooral als je bagage niet vastgemaakt is. Als alternatief kan je ook kiezen voor een zijtas. Je zijtas kan uit een hard materiaal zijn zoals de top case. De tas zal je waterdichtheid en een comfortabele opslag garanderen met een capaciteit van 40L. De tas is perfect voor op de weg en tijdens je pauzes kan je hem zonder problemen alleen laten als je hem voorziet van een veiligheidsslot. Bovendien past de tas goed op de motor, zodat je je veilig voelt, en vele tassen kunnen met een sleutel afgesloten worden. Denk alleen aan een geschikt beugel en bevestigingsplaten . Aarzel niet om naar de winkel te komen om de beschikbaarheid van de platen voor je motor te controleren.

zijkoffer

 

Vaak werd een road trip thuis uitgestippeld, je moet dus meenemen wat je nodig hebt! Zelfs je slaapuitrusting. Voor het kamperen is de uitrusting flexibel en moet deze stevig worden opgehangen. Vergeet niet om voor een lange reis je motor te testen eens hij volledig beladen is. Afhankelijk van het feit of je met twee of alleen reist, is de logistiek van het inpakken niet dezelfde. Correcte belading vereist een goede gewichtsverdeling. Beperk overhangen en zet de spanbanden vast.

Eenvoudiger nog, je kunt zelfs kiezen voor een motoraanhanger. Het zal je toelaten je spullen te dragen zoals elke andere bagage. Het is belangrijk te weten dat het gewicht van de motor minder dan 50% van het leeggewicht van de motor moet bedragen en niet meer dan de helft van het gewicht in beladen toestand. Bovendien mag de lengte niet meer dan 4 m en de breedte niet meer dan 2 m bedragen. ABS-remmen zijn verplicht als het toelaatbaar totaalgewicht meer dan 80 kg bedraagt.

Je bent nu klaar voor elke reis, het is aan jou om te kiezen welke optie je het liefst gebruikt! In alle gevallen en voor alle soorten reizen moet je je uitrusten met verschillende soorten koffers en bagage. Afhankelijk van de af te leggen afstanden en het gebruik, is de keuze van je motorbagage een vraag waarop verschillende antwoorden kunnen worden gegeven. Volume van de bagage, alleen of vergezeld, voor werk of vakantie, elke bagage komt overeen met het gebruik ervan!

Nu dat je alle tips en trucs hebt om je bagage te kiezen voor een je reis: ontdek onze verschillende bagage van onze verschillende merken: DMP, Bagster, Givi, Kriega

Lees ook: