De bougies van je motor controleren

Motorbougies, ook wel startbougies genoemd, doen het gas ontbranden om je motor te starten. Controleer na de winterslaap van je motor de staat van de elektroden. Als ze een lichte brandaanslag hebben, borstel je het residu er gewoon af met een klein borsteltje. Als de elektroden daarentegen wit of verbrand zijn, als gevolg van oververhitting, moet je je motorbougies vervangen met de hulp van een bougiesleutel.

motorfietsbatterijen

De batterij van je motor controleren

Het wordt aanbevolen de batterij van je motor los te koppelen en deze tijdens de winter op een droge plaats op te bergen. Je moet deze echter opladen op een motorbatterijlader. Dit wordt ook wel een slimme lader genoemd. Hij zorgt voor een langzame maar constante oplading van je batterij en kan de intensiteit aanpassen aan de toestand van je batterij. Dit verhoogt dus de levensduur van je  motorbatterij. Als je batterij te lang wordt ontladen, verandert het loodsulfaat in kristallen. Communicatie tussen de loodplaat en de elektrolyt is dan onmogelijk. Je batterij wordt niet opgeladen.

Je motorbanden opnieuw oppompen

Tijdens de winter, zijn de banden van je motor leeggelopen. Het is belangrijk dat je de druk controleert met een manometer voordat je gaat rijden. De aanbevolen spanning voor je banden kan je vinden bij de fabrikant, in de handleiding van je motor of gewoon op het internet. Een te lage bandenspanning kan gevaarlijk zijn. De band kan dan sneller beschadigd raken en vooral instabiliteit van je motor veroorzaken. Controleer ook de staat van je motorbanden. Ze mogen geen inkepingen aan de zijkant hebben, anders moet je ze snel vervangen om je veiligheid te waarborgen. Als je het deze winter nog niet gedaan hebt, denk er dan eens aan om je motor op een motorstandaard te zetten.

motorband

De olie van je motor vervangen

Voordat je weer vertrekt, is het essentieel dat je de olie weer op peil brengt. Voordat je weer gaat rijden, moet je absoluut de motor, de remvloeistof en de koelvloeistof verversen om ervoor te zorgen dat de motor van je stalen ros soepel loopt. Je moet de niveaus altijd controleren als ze koud zijn. Controleer of je genoeg olie hebt, door te kijken of door de peilstok. Als dit niet het geval is, breng het peil dan opnieuw op niveau met ons gamma oliën van Motul en Dafy Moto. Als je merkt dat de motorolie wit is geworden, dan moet je je motorolie verversen en de oliefilter vervangen. De koelvloeistof kan ook bevroren zijn, als je geen antivriesmiddel hebt gebruikt. Maar het komt zelden voor dat het niveau daalt zonder te rijden, of slechts in geringe mate. Zorg er wel voor dat de cilinderkop niet gebarsten is als hij bevroren is, of vul indien nodig bij. Als je geen remvloeistof meer hebt, vergeet dan ook niet om je remblokken te vervangen. De vloeistof neemt af met de slijtage van je remblokken. Tenslotte, als je je brandstoftank nog niet had geleegd, laat hem dan leeg lopen, evenals het systeem en de carburators.

De ketting en de bedieningskabels van de motor smeren

Met de hulp van smeermiddel en vet voor kettingen breng je je kettingset weer tot leven met GS27 en Mecacyl. Onderhoud je ketting om een goede transmissie te verzekeren. Zorg ervoor dat je ketting strak staat voordat je weer op het zadel stapt. Hij mag namelijk niet te strak zitten om te voorkomen dat hij breekt, en ook niet te los om te voorkomen dat hij ontspoort. Vergeet ook niet om je besturingskabels, koppeling en gaspedaal in te smeren. Na maanden in de garage zorgt oxidatie voor negatieve effecten.

Controle van de verlichting van je motor

Je motor lijkt klaar, je hoeft alleen nog maar de verlichting te controleren. Controleer de richtingaanwijzers, de koplampen, de remlichten en de dashboardverlichting. Vergeet niet om je motorlampen te vervangen als een van hen niet meer werkt, om je zichtbaarheid te waarborgen en om door andere weggebruikers te worden gezien.

was je motor

Reinigen van je motor

Nu al deze checks gedaan zijn, is het tijd om je motor een makeover te geven. Met de hulp van reinigingsproducten voor motoren geef je je motor zijn oorspronkelijke glans terug. Met spray, spuitbus of doekjes, gebruik velgen-, insecten- en zelfs filterreiniger. Geef ook de kunststoffen, aluminium en chromen onderdelen een beurt met onderhoudsproducten voor je motor van de grote merken zoals GS27, Motul, Vulcanet en Dafy Moto.

 

Lees ook: