Functie van de motorrugbescherming

Wat is het echte doel van een motorrugbescherming? Je rug is een van de meest essentiële delen van je lichaam. Je ruggenmerg verdeelt de zenuwen tussen je hersenen en je verschillende lichaamsdelen. In het geval van een ongeluk, riskeer je verlamming. Het doel van de motorrugbescherming is hevige schokken op te vangen en je te beschermen tegen mogelijke verwondingen. Je ruggengraat wordt zo ondersteund.

De verschillende motorrugzakken

  • De geïntegreerde rugbescherming

Wat is het? Het is gewoon de rugbescherming die je in de zak van je motorjas of -vest steekt. Afgezien van het merk Helstons is de rugbescherming niet inbegrepen wanneer je een jas koopt. Rugbescherming is hoofdzakelijk ontworpen met vormgeheugenschuim, of met flexibele materialen waarvan de moleculen verstijven bij impact, zoals Poron XD of D3O en past perfect op je rug voor optimaal comfort tijdens het rijden. Doordat het geperforeerd is geeft het je ook al het ademend vermogen dat je nodig hebt. Pas op, een rugbescherming is niet universeel. Heb je een jas van Ixon? Koop dan een motorrugbescherming van Ixon. Heb je een All One-jas? Kies dan voor een All One-motorrugbescherming. Bijna alle motorvesten zijn ontworpen met deze achterzak voor rugbescherming. Vergeet dus niet bij aankoop de jas en de rugbescherming te combineren. Hoe zit het met degenen die geen zak hebben?

furygan-rugbeschermer

  • De rugbescherming met bretellen

Deze is ontworpen om gedragen te worden onder jassen en racepakken die geen geïntegreerde achterzak hebben. De verstelbare en afneembare rugbescherming met bretellen gaan tot aan de lendenwervels voor maximale bescherming voor liefhebbers van hoge snelheden. Deze rugbescherming heeft ook een verstelbare heupgordel, die hem tegen de ruggengraat houdt. De ergonomische snit volgt de vorm van je lichaam voor meer comfort en bewegingsvrijheid. De rugbescherming met bretellen is gemaakt van stijvere materialen dan de geïntegreerde rugbescherming en biedt meer bescherming omdat hij je lichaam meer omhult. De rugbescherming met bretellen is meestal ook gecertificeerd volgens CE PPE niveau 2. Hij is ook geperforeerd en zorgt voor een betere luchtstroom om de lichaamstemperatuur op het circuit beter te regelen. Ontdek de rugbescherming voor op de motor van Alpinestars.

V0QvbS9UYWtCdEh3Q09hRURTVENtVWhUSTdEUWxYb2JrRlIrdmVBOExNaFRHZkpOQzBrc25pQVQrNGZyNHdmNQ==_img_alt_2

 

De goedkeuring van de motorrugbescherming

Alvorens te worden goedgekeurd, moet de rugbescherming, of hij nu geïntegreerd is of met bretellen, een reeks tests in een erkend laboratorium doorstaan. Om een rugbescherming volgens de Europese norm te herkennen, moet naast het pictogram van de motorrijder ook EN-1621-2 op het etiket staan. Daarna moet het cijfer 1 of 2 volgen, dat overeenkomt met het beschermingsniveau. Niveau 1 geeft een restkracht na inslag weer van minder dan 18 kilonewton, terwijl niveau 2 een restkracht na inslag weergeeft van minder dan 9 kilonewton. Tenslotte vind je de letters B of BL, wat betekent dat je rugbescherming je rug (B), of rug + lenden (BL) beschermt.

goedkeuring rugbeschermer

Hoe kies je de maat van je rugbescherming?

Om ervoor te zorgen dat je tijdens het motorrijden beschermd en comfortabel bent, moet je rugbescherming op je lichaam of in je jas passen. Raadpleeg hiervoor het praktische informatieblad voor je rugbescherming en onze matengids. Afhankelijk van het merk heb je maten in S, M, L of 1, 2, 3 of zelfs 105, 106 enz. Je rugbescherming moet passen bij de rondingen van je lichaam en mag je in geen geval hinderen. Test je rugbescherming in de winkel met je apparatuur en moest je niet tevreden zijn, biedt Dafy je 60 dagen de tijd om het te ruilen.

Welk budget voor mijn motorrugbescherming?

Het hangt allemaal af van welke rugbescherming je wilt. Voor een eenvoudige geïntegreerde rugbescherming van niveau 1 reken je tussen € 20 en € 30. De prijs kan oplopen tot € 70 voor een niveau 2. En voor een rugbescherming met bretellen, reken je tussen € 50 en 200. Maar je leven heeft geen prijs!

Lees ook: