De verschillende off-road beschermingen

  • Het anatomische vest

Zijn doel? Je borstkas beschermen. In cross of enduro is het niet ongewoon om een reeks valpartijen te hebben. Het is dus van essentieel belang om zo goed mogelijk beschermd te zijn. De anatomische vest beschermt je ruggengraat, armen en schouders. Hij wordt gedragen onder je shirt en is gemakkelijk aan te trekken met een rits. Het vest is gemaakt van stretch-stof en is zeer dicht op het lichaam gesneden, maar rekbaar, om je een optimaal comfort te geven. Voor nog meer comfort ondersteunt de elastische riem je lendenstreek. Bovendien, omdat het gemaakt is van schuurbestendig materiaal, beschermt extra vulling je armen. Goedgekeurde elleboog- en schouderbeschermers zorgen ervoor dat je gewrichten beschermd zijn. Je borstkas wordt ook bedekt door een goedgekeurde, stijve, soepele en geventileerde bescherming. Tenslotte is er een rugbescherming voor je rug. Deze is ook goedgekeurd en beschermt ook je ruggengraat tegen schokken en mogelijke verwondingen, en zorgt voor een luchtstroom om je lichaam te reguleren. Ontdek de collectie anatomische vesten van Alpinestars.

V0QvbS9UYWtCdEh3Q09hRURTVENtZFBwMG0wUElTdUwyMmtMUkdIMXRKRGJ5YWJOZ1k4UTZsRTBONjFlSnBGRQ==_img_alt_1

  • De bodyprotector

Rotsen, valpartijen, tegenstanders, zoveel valkuilen om je tegen te beschermen tijdens off-road. Het dragen van een exoskelet, een bodyprotector, die je lichaam omarmt als een pantser, zorgt voor de bescherming van je borstkas. Beschermende platen absorberen en verdrijven de botskrachten. De stijve polymeren beschermingen zijn zacht en luchtig, waardoor je alle comfort hebt die je nodig hebt. Je borstspieren en rug worden ook beschermd met goedgekeurde beschermers van niveau 2. Sommige zullen ook goedgekeurde schouderbeschermers hebben. Ontdek de bodyprotectoren Thor. En om helemaal valbestendig te zijn, kan je elleboogbeschermers toevoegen.

  • Elleboogbeschermers

Stijf van kunststof of flexibel van stof of traagschuim, de elleboogbeschermers zijn ontworpen om je ellebooggewrichten te beschermen. Stretchy mesh en een polymeermix zorgen voor de best mogelijke pasvorm op je arm. Ze zijn geventileerd, met 3D mesh of antibacteriële en antitranspirerende voeringen, ze voeren vocht en warmte af en ze laten de lucht circuleren voor een beter comfort. De bandjes met klittenbandsluiting bieden je een pasvorm op maat voor extra bescherming en bewegingsvrijheid. De elleboogbeschermers zijn goedgekeurd en worden per paar verkocht.

  • Kniebeschermers

In cross of enduro kunnen je knieën ook op de proef worden gesteld. Projectielen of valpartijen, je knieën moeten beschermd worden. De kniebeschermers zijn ontworpen met een mix van polymeer, kunststof, textiel en traagschuim materialen en zijn flexibel om je maximaal comfort te geven. Ze zijn eveneens geperforeerd zodat de luchtstroom vocht en warmte af voor kan voeren voor een betere rit. Het dubbel scharnierend systeem geeft je een grote bewegingsvrijheid. Patella, scheenbeen en onderbeen zijn ook afgeschermd om schokken te absorberen. Pas de kniebeschermers aan je benen aan met de klittenbandsluitingen voor een optimale bescherming van je knieën. De meeste zijn ook goedgekeurd en worden per paar verkocht.

V0QvbS9UYWtCdEh3Q09hRURTVENtZFBwMG0wUElTdUwyMmtMUkdIMXRKRGJ5YWJOZ1k4UTZsRTBONjFlSnBGRQ==_img_alt_1

  • De nekbrace

De nekbrace of nekbeugel is ontworpen om je nek te beschermen als ze een PBM-goedkeuring hebben... Met andere woorden, om een whiplash te voorkomen! De nekbrace is essentieel voor off-road zodat jij en je kinderen je passie ten volle kunnen beleven zonder risico. Hun polymeerstructuur absorbeert schokken en sluit perfect aan op je anatomie. Het stabilisatiesysteem houdt de nekbrace in positie om extreme belastingen weg te leiden van je ruggengraat en helpt letsel te voorkomen. Dankzij het vergrendelingssysteem kan je hem in geval van nood snel en gemakkelijk verwijderen. Tot slot zijn ze uitgerust met hypoallergene en wasbare vulling voor je comfort. De nekbrace of nekbeugel is een perfecte aanvulling op de bodyprotector.

  • De lendengordel

Om te eindigen met je off-road bescherming: de lendengordel. Onmisbaar bij intensief motorrijden of voor mensen die gevoelig zijn of last hebben van rugpijn. De gordel ondersteunt je onderrug, vermindert vermoeidheid en voorkomt daardoor gemakkelijker lage rugpijn. De gewatteerde en geventileerde voering voor je comfort, de klittenbandsluiting en het elastische materiaal zorgen voor een veilige en precieze pasvorm voor een optimale ondersteuning.

De FFM-norm

Om aan een officiële wedstrijd te mogen deelnemen, wordt gecontroleerd of je off road beschermingen goedgekeurd zijn door de FFM (Fédération Française des Motores) en of ze voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Het FFM-etiket is geen norm, maar slechts een aanbeveling. In feite moeten alleen de helm en de bodyprotector worden goedgekeurd. De Europese norm moet op het etiket worden vermeld. Je vindt EN 14021 voor borstbescherming, EN 1621-2 voor rugbescherming (zie ook "Hoe kies je een motorrugbescherming?"), en beide markeringen voor volledige vesten waarbij de borst- en rugbescherming in het vest zijn geïntegreerd. Ten slotte moet ook het pictogram met de motorrijder aanwezig zijn.

V0QvbS9UYWtCdEh3Q09hRURTVENtZFBwMG0wUElTdUwyMmtMUkdIMXRKRGJ5YWJOZ1k4UTZsRTBONjFlSnBGRQ==_img_alt_1

De maat van mijn off-road bescherming kiezen

Sommige beschermingen hebben slechts één maat. Voor andere, zoals bijvoorbeeld het anatomische vest, moet je je taille en torso opmeten en vervolgens de maattabellen raadplegen. Raadpleeg ook het gegevensblad van het product. Om effectief te zijn, moet je off road bescherming perfect op je lichaam passen, de elleboog-, schouder- en kniebeschermers mogen niet zweven. De sluitriemen zullen je daarbij helpen.

Welk budget voor mijn off-road bescherming

Om beschermd te worden met een bodyprotector of een anatomisch vest, moet je tussen € 50 en € 250 betalen. Het hangt allemaal af van hoe jij off-road interpreteert. Amateur? Pro? Hobby? Voor elleboog- en kniebeschermers, reken je tussen € 20 en € 120. Nogmaals, het hangt ervan af hoe snel je cross of enduro rijdt. Reken tenslotte op veertig voor een nekbrace en een lendengordel.

Lees ook: