De verschillende airbagvesten voor op de motor

Het bedrade vest

Het bedrade vest, dat met een kabel aan je motor is verbonden, wordt bij een val geactiveerd zodra de draad van het vest wordt losgetrokken. Zodra de kabel is losgekoppeld, activeert de slagpin het opblazen van de airbag. De activering gebeurt in minder dan 140ms. Het vest wordt opgeblazen tot een luchtmatras, waardoor het schokken kan absorberen. Dit airbagvest wordt over je jas gedragen, zodat je het met een karabijnhaak aan je motor kunt bevestigen. Borstkas, buik en nek worden beschermd als het vest wordt geactiveerd. Sommige hebben ook een geïntegreerde rugbescherming. Het vest is gemaakt van textiel, is bestand tegen schuren en ademend dankzij het 3D Mesh. De snit geeft je bewegingsvrijheid voor een gemakkelijke rit. Er zijn CO2-patronen te koop voor hergebruik van je vest. Ontdek de airbagvesten van All Shot.

airbagvest met draad

Het elektronische vest

In tegenstelling tot het bedrade vest, vereist het elektronische of autonome vest geen draad of installatie op de motor. Het vest is uitgerust met een elektronisch detectiesysteem. Dankzij de ingebouwde algoritmen detecteert het systeem 1000 keer per seconde de positie en bewegingen van de motard en wordt het in minder dan 55 ms geactiveerd bij een val. Het vest is ontworpen met dezelfde technologieën als degene die in de MotoGP gebruikt worden en is uitgerust met gyroscopen, versnellingsmeters en een GPS. Al deze algoritmen zijn ontworpen om de positie van de motorrijder, een plotselinge snelheidsval en je positie te detecteren. Afhankelijk van je opties, kunnen de hulpdiensten worden verwittigd. Eenmaal geactiveerd beschermt de motorairbag je borstkas, buik, ruggengraat, sleutelbeenderen en nek. Ontworpen in stretch-stof voor een optimale pasvorm, kan het gedragen worden onder je jas of onder je motorpak zodat het zeer dicht op het lichaam zit. De 3D Mesh zorgt voor ventilatie en brengt je een optimale luchtstroom voor maximum comfort. Met een autonomie van 20 uur, ben je zeer van een langdurige bescherming op de weg of op het circuit. Ontdek onze airbagvesten voor op de motor.

Goedkeuring van het airbagvest

Als je airbagvest voorzien is van een CE-certificaat, betekent dit gewoon dat het voldoet aan Richtlijn 89/686/EEG, die persoonlijke beschermingsmiddelen omvat. Deze CE-certificering kan door verschillende laboratoria worden afgegeven en betekent dat je uitrusting, in dit geval je vest, als veiligheidsuitrusting op de markt mag worden gebracht. In Frankrijk mogen alleen de CRITT's (Centres Régionaux d'Innovation et de Transfert de Technologie) de goedkeuring van airbagvesten voor op de motor certificeren. De snelheid waarmee het systeem geactiveerd wordt en het bereiken van een minimum luchtdrukniveau in het vest zijn de twee criteria waarmee rekening wordt gehouden. Daarna komt de SRA, die de airbag beoordeelt op basis van hoe snel hij afgaat. Tenslotte vind je de Europese norm EN 1621-4 die de eisen omvat voor de prestaties van het systeem bij een ongeval en details van de testmethoden, alsmede eisen voor de afmetingen, ergonomie, veiligheid, etikettering en informatieverstrekking.

ixon-airbagvest

Je motorairbagvest opladen

Wat het bekabelde airbagvest betreft, zijn er C02 patronen te koop, zodat je je vest kunt hergebruiken nadat het is afgegaan. Voor de elektronische of autonome airbag is een maandabonnement of de aankoop van een box noodzakelijk om het vest te kunnen gebruiken, installeren, bijwerken en de toestand ervan te kunnen bepalen, zodat de geringste val dankzij de ingebouwde algoritmen kan worden gedetecteerd. Dit is het geval bij het Ixon UO3-airbag vest en het bijhorende In&Motion-abonnement. Afhankelijk van het merk van je airbagvest voor op de motor, heb je de mogelijkheid om de patroon tot 5 keer op te laden, vervolgens moet je het naar de dienst na verkoop sturen. Voor andere is een terugkeer naar de afzender nodig bij de eerste activering om de staat van het vest te controleren en de zak te vervangen zoals voor de Smart Jacket van DaineseElektronisch vest van hoge kwaliteit zonder abonnement. 

Welke prijs voor mijn motorairbagvest?

Verwacht tussen € 300 en € 700 te betalen, afhankelijk van of het een bedraad of elektronisch vest is, het merk, de opties en het abonnement.

Maar je leven is onbetaalbaar...

dainese-airbagvest

 Lees ook: