Hoe kies je je motorhelm?
- De verschillende motorhelmen
- De jethelm
- De modulaire helm
- De integraalhelm
- De off-road helm
- Hoe kies ik de maat van mijn motorhelm?
- Hoe zwaar is een motorhelm?
- Wat zijn de materialen van een motorhelm?
- Comfort
- Zichtbaarheid
- De binnenkant van je helm
- Lawaai
- Ventilatie
- Beveiliging
- Goedkeuring
- Sluiten van het kinbandje
- Het “emergency”-systeem
- Helmen wanneer je een bril draagt
De verschillende helmen
- De jethelm: de beste keuze voor stadsmensen en scooterrijders is een jethelm. Lichter en praktischer, de jethelm is perfect voor korte trips. Hij is ook ideaal voor de zomer. Er is natuurlijke ventilatie. Wat de bescherming betreft, is je gezicht, in tegenstelling tot andere helmen, volledig blootgesteld. Waarom kies je dan niet voor een modulaire helm? Je rijdt met je gezicht beschermd en neemt wat lucht bij het rode licht. Aan de andere kant, de modulaire helm past niet in je top case.
- Dan is er nog de modulaire helm. Zoals hierboven vermeld, heb je met de modulaire helm twee helmen in één. Het is koud, je rijdt snel, en in dat geval laat je je helm dicht. Aan de andere kant, wanneer de temperaturen vrij aangenaam zijn en je rustig in de stad rondrijdt met beperkte snelheid, kun je overschakelen naar de jet-stand. Met een eenvoudige klik kan je de kinsteun tot 360° verhogen voor sommige modellen. Zo kan je genieten van dat zachte, lichte briesje dat je gezicht streelt. Zijn veelzijdigheid zal je verleiden en je kunt hem in alle seizoenen gebruiken.
- De integraalhelm bedekt je gezicht volledig. Deze helm wordt op de weg en op het circuit gebruikt en is de meest voorkomende helm. Vergeet alleen niet een goed geventileerde te kiezen, want deze helm laat weinig ruimte voor ventilatie. De meeste hebben ventilatieopeningen op de rug, de kin en het voorhoofd. Voor de fans van motoGP: rijd nu als een professionele biker dankzij de Replica-helmen. AGV, Shoei en Shark bieden je racehelmen aan in de kleuren van Rossi, Marquez en Lorenzo.
- De off-road helm: om te eindigen, deze is gereserveerd voor de modderliefhebbers. Je hebt een extra masker en een pet nodig om je te beschermen tegen projectielen die je kunnen hinderen. Ook is er wat luchtstroom in je helm. Want zoals je wel weet kan de race tegen de klok best zweterig zijn.
Samengevat heb je 4 categorieën helmen: jet, modulair, integraal en off-road. Nu weet je welke je moet kiezen op basis van je rijstijl. Maar als je eenmaal hebt besloten over het type helm, hoe kies je dan echt de juiste? Bij de keuze van je helm moet je rekening houden met verschillende criteria.
De maat
Zodra je je type helm hebt gekozen, of niet, moet je je maat bepalen. Dus hoe nemen we de juiste maat? Het is eigenlijk heel simpel. Neem het meetlint van oma en meet de omtrek van je hoofd, waarbij je het meetlint over je wenkbrauwen en oren legt. Ja, ja, zo simpel is het. Maar dit is pas de eerste stap. Zodra je je hoofdomtrek in cm hebt, die over het algemeen varieert tussen 51 en 68 cm voor volwassenen, en tussen 47 en 52 cm voor kinderen, raadpleeg je de matengids. In principe liggen de maten tussen 2XS tot 4XL. Als je een aankoop in de winkel doet, vraag het dan even aan een van onze adviseurs. Hij zal je graag verder helpen.
Je hebt je hoofdomvang genomen, je hebt gekeken naar de overeenstemming in S M L XL enz. en je hoeft alleen nog maar je lot aan de gelukkige toe te vertrouwen. Maar ik zal het niet voor je verbergen, zo simpel zal het in feite niet zijn. Je zult er een aantal uitproberen alvorens de juiste te kiezen. Het kan zijn dat er tussen de verschillende merken wat verschillen zijn. De ene drukt op je wangen… De andere beweegt als je je hoofd draait. Dus in het begin is een helm niet altijd prettig om te dragen, maar het is net als schoenen. Hij zal zich aan je aanpassen, het schuim zal je vorm aannemen en daarna voel je je vrij als een vogel. Je zult niet meer zonder kunnen en je helm zal je bondgenoot worden voor duizenden kilometers. Daarom, als je twijfelt tussen twee helmmaten, kies dan altijd de kleinste.
LET OP: Een te grote helm beschermt je niet!
Het gewicht
Op een dag vroeg een klant me aan de telefoon: "Maar hoe voelt dat, 1400 gram op je hoofd?" "Zie je een waterfles? Die van 1,5 l." Nou, zet een fles water op je hoofd om te weten hoe het is om de hele dag een helm op je nek te hebben. Hoe lichter hij is, hoe comfortabeler. De jet komt op de eerste plaats met een gewicht van 1100g +/-50g. Sommige helmen kunnen tot 1800 gram wegen. Kies dus, afhankelijk van je lichaamstype, de juiste, want lange motorritten kunnen erg vermoeiend worden.
De materialen
Niet alle helmen zijn van dezelfde materialen gemaakt. Je hebt 4 hoofdfamilies:
- De thermoplastische helm. Het instapassortiment, eigenlijk het merendeel van de helmen. Het is gewoon een kwestie van polycarbonaat of thermoplastische hars in een mal inspuiten.
- De helm uit glasvezel. Lichter voor een beter comfort en in verschillende maten.
- De helm uit composietvezel. Composietvezel is een mengsel van glas-, koolstof- en aramidevezels voor een betere bescherming.
- De helm uit koolstofvezel. Miljarden kristallen maken hem extreem schokbestendig en nog lichter. Ideaal voor op het circuit.
Comfort
Beschermd worden… Ja. Je beschermd én comfortabel voelen, nog beter. Wanneer we het over comfort van een helm hebben, spelen verschillende kenmerken een rol.
Zichtbaarheid
Een duidelijk en onbelemmerd gezichtsveld is essentieel. Daarom heb je een goed, krasvrij vizier nodig dat regelmatig wordt schoongemaakt met GS27-sprayreiniger. Alle helmen worden verkocht met een helder scherm, maar je kunt het natuurlijk aanpassen met gekleurde, zonne- of irridium vizieren. Een goeie Pinlock om geen last te hebben van condens. Het is noodzakelijk te weten hoe je je vizier moet monteren/demonteren om de anticondensfolie aan te brengen. Nu hebben de meeste helmen wel een snel en gemakkelijk afneembaar systeem. Anders kan je een aantal handleidingen bekijken of contact opnemen met een van onze adviseurs van de Dafy-klantendienst. En vergeet tot slot niet een zonnevizier aan te schaffen. Dit is vaak inbegrepen bij je helm wanneer je hem koopt. Normaal gesproken kan je met dit alles je bocht niet missen. Normaal gesproken zei ik.
De binnenkant van je helm
De meeste helmen hebben afneembare wangbeschermers. Perfect om na de zomer te wassen. Het is beter als je weet wat ik bedoel... Sommige merken, zoals AGV, bieden een hypoallergene, antibacteriële binnenkant in Cool Max en Thermo Cool, en een zachte Shalimar-stof, zodat je het gevoel hebt dat je op je kussen ligt.
Lawaai
Er is niets onaangenamer dan de wind die binnenstormt en tegen je hoofd dreunt. En daarbovenop, het is vermoeiend. Kies dus een helm met een windafdichting voor de kin en een kinbeschermer. Dit zal turbulentie en lawaai verminderen. De meest geavanceerde helmen, zoals Shoei, werden in de windtunnel getest en hebben dus verfijnde aerodynamica die de geluidshinder aanzienlijk verminderen.
Ventilatie
Of je nu op de weg of op het circuit rijdt, kies een geventileerde helm. Met de jethelm, zal je op je gemak zijn. Maar met een integraalhelm moet je verifiëren of er luchtafzuigers aanwezig zijn. Ze voeren warme lucht af in de zomer en beslag in de winter voor meer rijcomfort en veiligheid. Te veel lucht kan soms lawaaierig zijn. Daarom kan je het beste kiezen voor ventilatie op de kin en aan de achterkant van de helm. Sommige helmen laten lucht door het scherm stromen, wat niet het meest aangename is om mee te rijden. Shoei heeft een systeem op de zeefplaat van het scherm dat lucht doorlaat zonder dat het risico bestaat dat de zeef opengaat.
Beveiliging
Goedkeuring
Het is verplicht met een goedgekeurde helm te rijden. Dit is de norm ECE 22.05. De modulaire helm heeft zelfs een dubbele goedkeuring. De "J" is de goedkeuring voor de jethelm. De "P" voor de integraalhelm en de "P/J" voor de modulaire helm. Ik herinner je er ook nog even aan dat je sowieso een nieuwe helm moet kopen! Koop nooit een tweedehands helm. Hij kan een klap hebben gehad en van binnen gebarsten zijn. In dat geval zal deze helm je helaas niet beschermen bij een val.
Sluiten van het kinbandje
Er zijn twee manieren om een helm te sluiten. Ofwel via:
- Micrometrische gesp. Dit is de meest praktische sluiting. De meeste zijn gemaakt van plastic, andere van aluminium. Het aantrekken gebeurt eenvoudig door de bandjes aan je maat aan te passen. Opgelet! Na verloop van tijd verifieer je best even of alles nog past.
- De dubbele D-gesp. Deze gesp is verplicht voor helmen die op het circuit worden gebruikt. Haal de band door de twee lussen en weer terug door de eerste. Het is ietsje ingewikkelder, dat geef ik toe. Maar het is een veilig, accuraat en duurzaam systeem.
Het “emergency”-systeem
Dit is het noodsysteem. Sommige merken zoals HJC en Shoei bieden dit systeem aan, dat het mogelijk maakt de kaakbeschermers in geval van nood te verwijderen door gewoon aan het lipje te trekken. Vergeet niet het kinbandje los te maken en de voorste kinband te verwijderen.
Helmen wanneer je een bril draagt
Comfort of veiligheid? Allebei, eigenlijk. Als je geen contactlenzen draagt, is het essentieel dat je je bril draagt, maar het moet wel comfortabel voor je zijn. De helm moet je doen vergeten dat je je bril draagt. Er is geen magische formule, je moet gewoon verschillende helmen proberen. In ieder geval, moet je weten dat je met de helmen Shark met het Easy Fit systeem je bril kan dragen, net als bijvoorbeeld de K-1 van AGV en de GT-Air 2 van Shoei. Je helm moet voorzien zijn van groeven in de bekleding, zodat je je bril comfortabel kunt dragen tijdens het rijden.
Dus? Nu begrijp je het. Je koopt geen helm zoals je een brood koopt. Al deze criteria zijn belangrijk en moeten in aanmerking worden genomen bij de keuze van je helm. Je kan dus naar de Dafy-winkel gaan om advies te vragen aan onze verkoopmedewerkers. Zelfs al bestel je je helm op onze website en heb je mijn advies over het kiezen van de juiste maat niet gelezen, heb je 60 dagen de tijd om je helm gratis te vervangen.
Veel plezier met winkelen! Ik nodig je ook uit om het artikel Wanneer moet je je motorhelm vervangen? te lezen.
Lees ook: