Herinnering: Sinds 2015 is het verboden hoofdtelefoons, oordopjes of koptelefoons te dragen. Het gebruik van de mobiele telefoon aan het stuur is verboden en kan leiden tot het verliezen van 3 punten op je rijbewijs en een boete van € 135.

De verschillende motorintercoms

De handsfree kit

Ontworpen voor één enkele motard. Met de handsfree kit kan je niet communiceren met andere mensen, maar alleen luisteren naar muziek, je GPS en oproepen ontvangen.

De solo-intercom

Dit is ook een éénpersoons intercom, maar deze stelt je in staat met andere motorrijders te communiceren. Ook kan je via Bluetooth verbinding maken om naar muziek te luisteren, je GPS-instructies te volgen en oproepen te ontvangen of te weigeren. Kortom, als je alleen op je motor zit maar met andere motoren wilt praten, kies dan voor een solo-intercom.

De duo-intercom

Als je echter met z'n tweeën op de motor zit, kies dan voor een duo-intercom. Het zal voordeliger zijn op het gebied van prijs. Je kan ook naar je favoriete muziek luisteren, deze delen met je passagier afhankelijk van de gekozen optie, je oproepen ontvangen, je GPS volgen en met de rest van je groep motorrijders praten. Afhankelijk van je model kan je ook je privégesprekken isoleren van de rest van de groep.

kies-intercom-motor

De verschillende functies van de motorintercoms

De motorintercoms hebben 3 hoofdfuncties:

Het is inderdaad dankzij de Bluetooth-functie dat je van deze 3 functies kunt genieten.

De spraakbesturing wordt aanbevolen, zodat je je smartphone of GPS niet hoeft te manipuleren. Deze functie zorgt voor je veiligheid en voorkomt een boete... en er is ook een afstandsbediening Sena om op je stuur te plaatsen.

Twee belangrijke criteria moeten ook in aanmerking worden genomen bij de keuze van je motorintercom: het geluid en zijn autonomie. Het krakende geluid dat gepaard gaat met de wind, de snelheid en het lawaai van de motor, kan namelijk zeer onaangenaam zijn en je rit verstoren. Ga dus voor een HD hoofdtelefoon. De autonomie varieert, afhankelijk van het model, van 7 tot 13 uur gesprekstijd en een week stand-by. Te controleren naar gelang je reizen.

Het aantal gelijktijdige verbindingen en verbindingen tussen motorrijders onderling is ook een keuzecriterium. Afhankelijk van het gekozen model, kan je communiceren met 2 tot 8 motorrijders. Voor de 30K modellen van Sena en Packtalk van Cardo, tot 16 personen. Ideaal voor motorscholen. Merk op dat de intercoms Sena kan worden gecombineerd met bijna alle merken intercoms, wat niet het geval is voor Cardo bijvoorbeeld.

Tenslotte moet je het bereik controleren. Het varieert tussen 200m en 2km in een open gebied. 600m maximum wordt aanbevolen voor een goede communicatie.

kies-je-intercom-motor

Headset/intercom-compatibiliteit

Helmen die na 2014 zijn gefabriceerd, zijn allemaal voorbereid op een communicatiesysteem (voorzien van sleuven voor een hoofdtelefoon). Indien je een integraalhelm draagt, moet de microfoon worden bedraad en in de kinband worden geplaatst. Bij een jet- of modulaire helm wordt de microfoon met een starre stang voor de mond geplaatst. Sommige modellen worden verkocht met beide soorten microfoons. Er zijn ook verschillende modellen headsets die geschikt zijn voor de installatie van een speciaal voor hen ontworpen communicatiesysteem. Dit is het geval voor Shoei Neotec 2, GT-Air 2 en J-Cruise 2. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je hulp nodig hebt bij de installatie van je intercom op je motorhelm.

Welk budget voor mijn motorintercom?

Als je kiest voor een solo-intercom reken dan tussen de € 100 en € 300, afhankelijk van de opties die je neemt. Als je een duo-intercom koopt, moet je rekenen op een prijs tussen € 200 en € 500. Ter herinnering: het is voordeliger om een duopack voor jezelf en je passagier te kopen dan twee solo's.

Best verkopende intercoms

Er zijn twee best verkopende intercoms:

kies-je-intercom-motor
SMH5 Sena

Dit is het instapmodel van Sena dat een groot aantal motorrijders heeft aangetrokken. Verkrijgbaar als solo-versie, als duo-pack en met FM-functie. Hij is universeel en kan aan alle soorten helmen worden aangepast dankzij de twee meegeleverde microfoons, de microfoon met draad en de afneembare staafmicrofoon. De Bluetooth® 3.0-functie, maakt verbinding met je smartphone, je MP3-speler en je GPS mogelijk. Je kan de instructies van de GPS volgen dankzij de stereokoptelefoon, maar ook je muziek delen. Met een bereik van 400m op open terrein, kan je communiceren met je passagier of een andere motor. Dankzij het veelzijdige duimwieltje kan je je motorintercom gemakkelijk en intuïtief gebruiken. Dankzij de Advanced Noise Control™-technologie wordt buitengeluid gedempt voor een betere rijervaring en kan je het ook gebruiken met Pinlock-oordopjes. Met een autonomie van 7 uur en compatibel met de Sena-intercoms maar ook met andere merken, heeft de SMH5 een uitstekende kwaliteit/prijs verhouding.

Ik ontdek
kies-je-intercom-motor
Freecom 4+

Ook verkrijgbaar in solo- en duo-uitvoering en is inderdaad de bestseller die de motorrijders heeft veroverd dankzij de geluidskwaliteit van zijn hoofdtelefoon. In samenwerking met JBL, de specialist op het gebied van geluid, biedt Cardo je een intercom voor motoren die de ultieme luisterervaring biedt met verwisselbare 40 mm luidsprekers. Je kan gesprekken voeren, naar muziek luisteren en je GPS-instructies volgen zonder sissend geluid dat je rit zou kunnen verstoren. Met een bereik van 1,2 km kan je met tot 4 personen van motor tot motor communiceren. De natuurlijke stembediening garandeert je veiligheid omdat je het stuur niet hoeft te bedienen. Met de Freecom 4+ kan je 2 apparaten verbinden (2 smartphones, of 1 plus je GPS), je kan bovendien je GPS samen met je muziek volgen en je muziek delen. Universeel dankzij de twee meegeleverde microfoons, en een autonomie van 13 uur in gesprek, heeft Cardo goed gemikt. Alleen compatibel met intercoms van hetzelfde merk.

Ik ontdek

Lees ook: