1. De verschillende soorten sloten
  • De ketting 
  • De schijfblokkering 
  • Het U-vormige slot
  • Het alarm
  • De ankerring
  • Anti-diefstalkabels
 2. Goedkeuring
  • NF
  • SRA
  • FFMC
 3. Het gewicht van het slot
 4. Het niveau van beveiliging
 5. Prijsklasse
 6. Hoe draag je er zorg voor?
  • Reiniging 
  • Onderhoud 
 7. Hoe vaak moet ik mijn slot vervangen?

Verschillende soorten sloten 

 • Laten we beginnen met de ketting. Dit is een veelgebruikt en praktisch slot. Hij is flexibel, licht en ruimtebesparend. Dit slot kan gemakkelijk worden bevestigd door het onder de motor door te halen en het vervolgens aan een vast punt te bevestigen. Het is belangrijk voorzichtig te zijn bij het installeren van de ketting en deze niet op de grond te leggen, aangezien de ketting broos kan worden of zelfs kan breken bij herhaalde plotselinge schokken.
 • Vervolgens het schijfblok. Makkelijk op te bergen door zijn kleine formaat, wordt aanbevolen voor zeer korte pauzes of als "aanvulling" op een ander slot. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit slot geïnstalleerd op de remschijven van de motor en vergrendelt het de schijf. Je motor zal niet aan een vast anker bevestigd zijn en kan dus kwetsbaarder zijn voor diefstal. Dit type slot wordt bevestigd aan de voorste remschijf en de vergrendelingspen, die meestal de vorm heeft van een metalen cilinder en door de remschijf gaat. Het is daarom belangrijk de grootte van de schijfbeluchting te controleren om het juiste schijfblok te vinden.
 • Het meest effectieve slot is het U-slot. Dit mechanische slot is namelijk zeer moeilijk door te knippen of te breken. Het slot kan aan een vast punt worden bevestigd en vergrendelt het wiel van je motor. Er zijn vele maten verkrijgbaar en zij variëren in lengte, diameter en tussenruimte. Daarom is het belangrijk de afmetingen van je motor op te nemen om het meest geschikte U-vormige slot te kiezen.
 • Om potentiële dieven te ontmoedigen, kan je ook een alarm gebruiken. Dit apparaat geeft een geluidssignaal wanneer de motor wordt opgetild of aangeraakt. Er zijn zelfs alarmen die je motor kunnen lokaliseren! Wij adviseren je het alarm te gebruiken als aanvulling op een mechanisch anti-diefstalsysteem, net als het schijfslot. Bovendien, aangezien het alarm het elektrisch netwerk van je motor beïnvloedt, is het beter om beroep te doen op een professional.
 • Om je slot aan een muur of aan de grond te bevestigen, kan je een ankerring gebruiken. Deze bevestigingsoplossing bestaat uit een zeer sterke metalen plaat waaraan een zeer sterke ring is bevestigd. De ring kan gelast of scharnierend zijn. Nu kan je je motor in de garage laten staan zonder stress!
 • Hou ook je jas of je helm veilig als je een korte pauze neemt, dankzij de anti-diefstalkabels. Deze kabels kunnen spiraalvormig zijn en stellen je in staat je uitrusting veilig te houden terwijl je bijvoorbeeld even de winkel binnengaat.

 

Goedkeuring 

NF (Normes Françaises)

Deze goedkeuring bevestigt dat de producten voldoen aan de nationale, Europese en internationale normen. Deze kunnen zo nodig worden aangevuld met technische specificaties die het kwaliteitsniveau van de certificatie versterken.

nf

SRA (Sécurité et Réparation Automobile) 

De vereniging uit hoofde van de wet van 1901 verenigt een groot aantal verzekeraars in de automobielsector. De specificaties van de SRA zijn zeer streng en de sloten, schijfsloten, kettingen en U-sloten worden in het laboratorium getest om de beste beveiliging voor je tweewieler te bieden.

 sra

FFMC (Fédération Française des Motards en Colère)

De federatie streeft ernaar de beste sloten op de markt aan te bevelen. Elk model slot wordt aan talrijke weerstandstests onderworpen om er zeker van te zijn dat het bestand is tegen talrijke pogingen tot diefstal (uitgevoerd in het echt).

ffmc

Het gewicht


Het gewicht van je slot hangt af van de grootte en het type van het slot dat je kiest. De schijfblokken en alarmsignalen zijn kleiner en daardoor lichter, maar ook minder omslachtig. In tegenstelling tot U-sloten en kettingen die groter en dus zwaarder en onhandelbaarder zijn. Wij raden je aan te kiezen voor volumineuze sloten, hoewel ze niet het meest praktisch zijn, zijn ze zichtbaarder en robuuster.

Het niveau van beveiliging

Bij de keuze van je slot is het belangrijk op de details te letten. Kies een diefstalbeveiliging die gemaakt is van de beste materialen en verzekerd is tegen schijven, maar ook tegen pikken en boren voor maximale veiligheid.

Prijsklasse

Ketting

 

Tussen € 30 en € 200

Schijfblokkering

 

Tussen € 10 en € 250

U-vormig slot

 

Tussen € 40 en € 150

Alarm

 

Tussen € 130 en € 300

Wandbevestiging

 

Tussen € 30 en € 100

Anti-diefstalkabel

 

Tussen € 4 en € 60


Hoe draag je er zorg voor

Reiniging

Om er zeker van te zijn dat je slot lang meegaat, is het belangrijk er goed voor te zorgen. Daarom zijn bescherming en schoonmaken essentieel. Allereerst is het belangrijk om het hoog te bevestigen om contact met stof, modder en vuil te vermijden. Denk er ook aan hem te vervoeren door hem te beschermen in een hoes om schokken en krassen te vermijden en zijn weerstand te verhogen.

Onderhoud

Wat het onderhoud betreft, is niets eenvoudiger. Je hoeft het alleen maar, om de 2 of 3 maanden, in te vetten met een vetspuit, afhankelijk van het gebruik. Wij raden je aan spuitvet te gebruiken omdat het door de druk gemakkelijker doordringt. Je kan het ook schoonmaken met een microvezelsponsje en Marseille-zeep om vervuiling en "vlekken" die zich kunnen ophopen te verwijderen.

 ontvetter

Hoe vaak moet je je slot vervangen?

De vraag wordt vaak gesteld: wanneer moet ik mijn slot vervangen? En dat is een zeer goede vraag! Het is belangrijk om je slot te vervangen na een poging tot diefstal, omdat het beschadigd kan zijn en daardoor verzwakt is en niet langer de gewenste beveiliging biedt. Als je slot tekenen van slijtage of roest vertoont, is het ook tijd om het te vervangen! Het is belangrijk dat je slot steeds maximaal beschermt.

En voor je veiligheid raden wij je aan je slot niet in je rugzak mee te nemen, omdat dit bij een val of schok zeer gevaarlijk kan zijn. De beste plaats om het op te bergen is in je top case of in een motorkoffer.

top case en tas

Lees ook: